You are currently viewing Efektet anësore të ndryshimit të klimës

Efektet anësore të ndryshimit të klimës

[aesop_image img=”https://gw-blog.com/wp-content/uploads/2019/06/15-115.jpg” panorama=”off” alt=”Klima” align=”center” lightbox=”off” captionsrc=”custom” captionposition=”left” revealfx=”inplace” overlay_revealfx=”off”],,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
 ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Në ditët e sotme shumica e njerëzve janë të familjarizuar me faktin që, temperaturat janë më të larta, akujt po shkrijnë, gjallesa të llojeve të ndryshme po zhduken dhe së fundmi moti po bëhet ekstrem. Të gjitha ato që u përmendën më sipër ndikohen nga ndryshimi I klimës.,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Ne sot do të diskutojmë 5 ndryshime për të cilat shumica e njerëzve nuk janë në dijeni.,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Fluturimet ajërore.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
 ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
fluturimet_ajerore Pak a shumë të gjithë e kanë provuar të paktën nje herë udhëtimin me avion. Gjatë udhëtimit, ne jemi hasur me disa tronditje, këto tronditje quhet “turbulenca ajërore”. Turbulencat ajërore vijnë si pasojë e rrymave të ajrit , që kanë një shpejtësi relativisht të lartë. Shpeshtësia e këtyre turbulencave do të rritet , për shkak të ndryshimit të klimës. Ky fenomen ka qenë në rritje që nga viti 1950 dhe sot e kësaj dite hasen 90% turbulenca.,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
 ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
 ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Më shumë sëmundje.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
 ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
semundjetsemundjet,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Në vitet që vijojnë ne do të hasemi me 2 probleme:,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

  ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 • Sëmundjet që transmetohen nga kafshët do të rriten.
 • “,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 • Sëmundjet që deri më sot kanë qenë të zhdukura”, do të rikthehen.
 • ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Temperaturat e larta që pasohen me rreshje shiu, sjellin një rritje të popullsisë së gjallesave, që transmetojnë sëmundje. Disa raste që ja vlen të përmendim janë :,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

  ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 • Mushkonjat që transmetojne ”malarian””, virusi “Dengue”.
 • ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 • Minjtë që shpërndajnë “Leptospirosis””, ”Tularaemia”, ja vlen të shtojmë edhe “Lyme”, që vjen nga parazitët e këtyre gjallesave.
 • ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Ndërkohë nga ana tjetër kemi bakteret dhe viruset, që janë të ngrira në akuj, por me shkrirjen e këtyre të fundit, këto baktere dhe viruse mund të rikthehen.,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Anim I boshtit të Tokës.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
boshti_tokesA mund të anohet Toka?! Mesa duke po edhe pse mund të duket e çuditshme. Shkrirja e akullnajave, ka sjellë ndryshim të shpërndarjes së masës në Tokë. Deri tani ndryshimi është 10.5m.,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Tërmete më të fuqishme.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
termetet,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Sipas një studimi që është kryer në 2009, tërmetet dhe cunamet janë si pasojë e aktiviteteve të larta të stuhive. Stuhi të mëdha vijnë si pasojë e uljes së presionit atmosferik, ku si pasojë lejon të “çarat në Tokë” të lëvizin më kollaj. “Earthquake fault” janë zhvendosje tektonike midis blloqeve të Tokës. Këto vija ndarëse kanë gurë midis tyre dhe levizja e tyre shkaktohet si pasojë e rritjes së stresit midis tyre. Lëvizjen e tyre mund ta përfytyrojmë sikur po kërcasim gishtat, vetëm se në këtë rast duhet një energji shumë më e madhe dhe blloqet nuk zhvendosen komplet nga njëri tjetri.,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Më shumë aktivitet vullkanik.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Ky fenomen gjithashtu ndikohet nga shkrirja e akullnajave. Shkrirja e tyre I jep hapsirë kores së Tokës në lëvizjen e magmës , ku me raste del deri në siperfaqe.,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Duhet të kemi parasysh që këto janë thjesht disa efekte anësore të ndryshimit të klimës. Ndryshimet më thelbësore do ti tregojë koha , por në këtë drejtim që jemi, kjo kohë nuk do të jetë shumë e largët.,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Këto fjalë I themi me shumë keqardhje, por e vërteta duhet të nxirret në pah.,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
 ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Ju faleminderit që na ndiqni dhe Zoti ju bekoftë.