You are currently viewing Duhet tё bёjmё kujdes dhe tё jemi tё vёmendshёm ndaj “Coronavirus”.

Duhet tё bёjmё kujdes dhe tё jemi tё vёmendshёm ndaj “Coronavirus”.

Gjithҫka filloi nё Wuhan. Tregu qё shiste produktet deti dhe kafshё tё egra ishte origjina e kёtij coronavirus. Tashmё ky treg ёshtё i mbullur por pёr momentin numri i njerёzve tё infektuar ёshtё deklaruar tё jetё qindra persona. Tё paktёn kёshtu ёshtё bёrё deklara dhe duke patur parasysh Kinёn dhe si i fsheh informacionet nuk ёshtё e habitshme qё shifrat tё kenё kaluar mijёrat.

Momentalisht ky lloj “Coronavirus” nuk ka vaksinё dhe ajo cfarё e bёn edhe mё tё rrezikshёm ёshtё qё ky coronavirus ka njё kohё inkubimi 1 deri nё 2 javё. Kjo do tё thotё qё njё pёrson mund tё jetё i infektuar por nuk i janё shfaqur simptomat akoma. Tani kombinojeni kёtё me “vitin e ri Kinez” ku tё gjithё udhёtojnё…

Po ҫfarё ёshtё “Coronavirus”?!

Coronavirus ёshtё njё grup virusesh qё shkaktojnё sёmundje minore si psh.”gripi”, por mund tё shkaktojnё edhe sёmundje vdekjeprurёse si MERS dhe SARS. Coronavirus momental ёshtё shumё i ngjashёm mё kёto dy tё fundit pasi prek mushkritё. Pёrgjithёsisht kёto viruse janё transmetuar nga kafshёt, por rishtazi ёshtё konfirmuar qё mund tё transmetohet midis njerёzve. Fatkeqёsisht ky virus mund tё transmetohet aq lehtё sa vetem njё kontakt i lehte fizik me personin e infektuar.

Cilat janё simptomat?

Simptomat nisin me:

– Temperaturё

-Kollё

-Shtrёngim gjoksi

-Vёshtirёsi nё frymёmarrje

Momentalisht coronavirus ka prekur vendet si :Kina,Japoni,Tailandё,Korea e Jugut,Taivan dhe rishtazi Shtetet e Bashkuara.

Duke patur parasysh kohёn e inkubimit nga java tjetёr pritet njё rritje drastike e numrit tё infektuarve.

Pёr tё ulur shancet e infektimit ju duhet tё lani duart sa mё shpesh dhe minimalisht tё pёrdorni maska. Ulni kontaktet fizike me personat sa mё shumё dhe nёse e ndjeni qё jeni tё infektuar ju duhet tё qёndroni mbyllur.

Shpresojmё qё ky coronavirus mos tё jetё aq keq sa duket. Gjithёsesi e vetmja gjё qё mund tё bёjmё pёr momentin ёshtё tё jemi tё kujdesshёm.

 

Zoti ju bekoftё!