Michael është një përfaqësim vizual i lojtarit kompjuterik të së ardhmes.

Tek OnlineCasino.ca është bërë një studim ku parashikon se si do të jetë një lojtar kompjuterik në 20 vitet e ardhshme në rast se nuk bën asnjë ndryshim. Mungesa e gjumit, dehidratimi, sforcimi i syrit dhe “playstation thumb”, jan vetëm disa implikime në të shpenzuarit shumë orë online pa lëvizur dhe pa marr rrezet e diellit.

Sa serioze është kjo?!

michael

Sa keq është situata realisht

Sipas Limelight një lojtar shpenzon mesatarisht 6 orë në javë duke luajtur lojëra.Kjo është një rritje me 19.3% nga viti i kaluar. Vendin e parë për më shumë orë të shpenzuara e mban Anglia me 7.15 orë në javë nga të cilët shumë prej tyre bëhen të varur dhe shpenzojnë deri në 18 orë në ditë duke luajtur.

Varësia ndaj lojërave tashmë njihet si një çrregullim psikologjik nga WHO(World Health Organization).

Cfarë është çrregullimi psikologjik i lojërave

Sipas WHO ky çrregullim dallohet nga “mungesa e kontrollit ndaj lojërave, rritja e
përparësise ndaj lojërave se sa aktiviteteve të tjera derisa lojërat marrin gjithë
interesin vetjak dhe vazhdimësia e këtij fenomeni pavarësisht pasojave “.

Duke qenë se tashmë njihet botërisht dhe orët vazhdojnë edhe rriten, sa është impakti
në paraqitjen tonë fizike dhe shëndetësore?

 

Rritja e aktivitetit ndaj ekranit gjatë kohës që luani për një kohë të përzgjatur mund të shkaktojë rrathë të zinj poshtë syve.

Rrathë të zinj poshtë syve

Gjithashtu shkaktohet nga aktiviteti i përzgjatur e cila shkakton irritim, skuqje dhe pamundësinë për tu fokusuar. Gjithashtu mund të shkaktojë shikim të turbullt.

Sytë e kuq ose ndryshe "Sforcimi dixhital i syrit"

Vitamina D është esenciale për shëndetin tonë por ajo përgjithësisht merret nga dielli dhe nga disa ushqime. Lojtarëve kompjuterik ju mungon kjo dhe si pasoje folikulat e flokëve nuk stimulohen.

Rënia e flokëve

Shtypje e lehtë por e vazhdueshme përgjatë 20 viteve mund të shkaktojë një shtypje në kafkë. Pra përdorimi i kufjeve për kohë të zgjatur dhe në vite mund të sjellë këtë pasoje.

Shtypje në kafkë

  Onycholysis është një çrregullim i thonjve që shkaktohet nga trauma të përsëritura si psh. trokitje e thonjëve në tastierë ose levë. Këto lëvizje të përsëritura mund të shkaktojnë dhimbje nga ngurtësia e muskujve dhe flluska në majat e gishtave.

  "Playstation thumb" ose gishta me flluska

  Ndryshe njihet si "Nintendinitis" dhe është një lloj i ri dëmtimi nga lëvizjet përsëritëse. Kjo shkakton ulçera dhe kallo në duar dhe në rast se ndërlidhen me nervat kryesor ato nuk mund të hiqen me operacion.

  Nintendo arthritis

  Ndryshe njihet si "Gamers Thumb" dhe është një term për rastin kur sforcon tendinat ne gishtin e madh.

  Trigger finger

   Një gjëndje që zhvillohet me kalimin e kohës, një qafë e dalë, supe të rrumbullakosura dhe një kurriz i dalë. Kjo do fillojë me një dhimbje me raste dhe do të vazhdojë nga qafa deri tek duart dhe kurrizi ndërkohë që sforcimet krijojnë një dalje në qafë nga ku krijohet dhe nje kurriz i dalë. Kjo shkaktohet duke qëndruar me orë të tejzgjatura në një pozicion pa bërë shkrythje të muskujve ose aktivitete fizike.

   Kurrizë i dale dhe supe të rrumbullakosura

   Duke qëndruar të tensionuar në pozicione të parehatshme do të shkaktojë dhimbje në supe. Mungesa e gjumit dhe orë të tejzgjatura duke luajtur e përkeqësojne këtë situatë deri sa kalon në një dëmtim kronik.

   Ngurtësim i muskujve

   Qëndrimi në një vend. Mos aplikimi i aktiviteti fizik dhe sidomos një dietë e pakontrolluar çon në obezitet.

   Obeziteti

    Mungesa e vitaminës D dhe B-12 sjell një ngjyrë të zbehtë në lëkurë pasi kemi një uljë të qelizave të kuqe të gjakut.

    Lëkurë e zbehtë

    Këto vena shkaktohen në rast se qëndrohet në një pozicion me kohë të tejzgjatur. Ky qëndrim sjell çrregullim në vena dhe bën që gjaku të rrjedh mbrapsht duke shkaktuar mbledhje të tij dhe fyrje.

    Vena varikoze

    Gjitashtu vjen si pasoje e qëndrimit në një vend për shumë orë. Muskujt nuk e pompojnë gjakun deri tek zemra dhe si pasoje mblidhen në kyçe.

    Kyçe të fryra

     5 këshilla për lojëtarët në të qëndruarit të shëndetshëm dhe në formë.

     – Stërvitje

     Gjej kohë të çohesh, shkryth muskujt dhe stërviti ato, mbaji nyjet e lubrifikuara dhe kjo gjë do të zvogëlojë
     dhimbjet në supe, eleminon muskujt e tensionuar dhe lufton obezitetin.

     – Shmang sforcimin e syrit

     Shmang përqëndrimin e dritës së ekranit duke krijuar një ambient me ndriçim të barabartë dhe mos harroni të
     pushoni sytë ndërmjet lojërave.

     – Dietë e shëndetshme

     Ngrënia e një diete të varfër sjell mungesë të vitaminave dhe degradim të gjëndjes psikologjike dhe fizike.
     Në rast se keni një dietë të balancuar me vitamina do keni benefitet e nje shëndeti më të mire dhe lojëra më të suksesshme.

     – Qendrimi

     Gjithmonë të jeni të vetdijshëm të qëndrimit në karrige pasi një qëndrim i mirë do të eleminojë shumë nga problemet
     që thamë mësiper. Gjithashtu ja vlen të investoni në një karrige që ju ndihmon të mbani këtë qëndrim.

     – Hidratohuni

     Lojëtarët shpesh herë pijnë pije energjike por kurrë nuk duhet të harroni rëndësinë e ujit. Pasi energjia që ne kemi nderlidhet me sasinë e ujit që ne pimë, normalisht pa tejkaluar normat.