You are currently viewing Neuroprotez Wireless U Rikthen Lëvizjen Primatëve Të Paralizuar

Neuroprotez Wireless U Rikthen Lëvizjen Primatëve Të Paralizuar

Sipas Dr. Andrew Jackson, një neuroshkencëtarë në Universitetin Newcastle të Anglisë, në fund të kësaj dekade, mund të dëshmojmë në pacientë me shtyllë kurrizore të dëmtuar rikthimin e lëvizjes.,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Duke transplantuar proteze wireless nervore në palcës kurrizore të primatëve të paralizuar, një ekip i kryesuar nga Dr. Grégoire Courtine i Institutit Federal Zviceran të Teknologjisë (EPFL) në Lausanne, Zvicër arritën të pamundurën primatët rifituar përdorimin e gjymtyrëve të paralizuar në vetëm gjashtë ditë pas lëndimit pa kërkuar ndonjë trajnim.,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Sistemi lexon sinjalet direkt nga truri në kohë reale dhe punon në gjymtyrët e vetë pacientit, kështu që nuk kërkon ekzoskelet të shtrenjtë apo stimuj të jashtëm të muskujve të këmbës së pacientit për të nxitur kontraktimet e domosdoshëm për të ecur.,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Sistemi mund të përdoret lehtësisht nga pacienti në shtëpinë e tij pa mbikëqyrjen e mjeku.,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Çdo herë që vendosim për të lëvizur, truri dërgon një ujëvarë sinjalesh poshtë në palcës kurrizore që udhëzon muskujt të kontraktohen ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
në përputhje me rrethanat.,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Kur dërgimi i sinjaleve ndërpritet, si në rastin e dëmtimit të shtyllës kurrizore nga sporti apo aksidentet me automjet, shpesh rezulton në paralizë të pakthyeshme.,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Të rindërtosh palcën kurrizore është tepër e vështirë.,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Nervat nuk rigjenerohet, edhe pas përzierjeve të barnave të ndryshëm.,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Shpesh muret e dëmtuara janë armiqësorë ndaj qelizave staminale, ç’ka bën të vështirë rritjen si dhe integrimin e këtyre qelizave.,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Për ti ardhur rrotull këtij problemi, ekspertë të ndërfaqes nervore kanë vendosur të lidhin trurin me palcën kurrizore në mënyre manuale.,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Si fillim ekipi ndërtojë dy implante: një për të marrë sinjale nga truri dhe një tjetër për të zëvendësuar palcën kurrizore të dëmtuar.,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Impianti i parë, është i përbërë nga 69 vargje prej microelectrode që lidhen me pjesët e trurit që kontrollojnë lëvizjet e këmbeve.,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Pas implantimit, ajo kap automatikisht sinjalet që vijnë nga neuronet e shumta që zakonisht punojnë së bashku për të dhënë një komandë të caktuar – për shembull, përkulje, lakim, etj.,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Më pas pajisja me madhësinë e një shkrepëse dërgon sinjalin në një kompjuter të jashtëm, i cili fal një algoritmi është i aftë të deshifrojë sinjalet nervore.,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Përpjekje të madhe u kërkuan për balancimin e marrjes së sinjalit.,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Kuptimi se si këto sinjale të ndryshëm elektrik përfaqësojë një sërë aspektesh të lëvizjes ishte vetëm hapi i parë.,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Shkencëtarët gjithashtu krijuan një hartë të sinjaleve që ndryshonin në mënyrë ciklike me kalimin e kohës gjatë ecjes së primatëve, për të siguruar riprodhimin e rrjedhshëm të këtyre sinjaleve.,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Pasi sinjalet nervor u deshifruan, kompjuteri ua dërgon me Wireless këtë informacion grupit të eletrodeve që gjinden në pjesën e palcës kurrizore të dëmtuar.,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Implanti i dyte, “gjeneratori i impulseve”, vepron si një simulator elektrik që merr mesazhet nga implanti në tru dhe ua dërgon pjesës së poshtme të palcës kurrizore që normalisht kontrollon lëvizjen e muskujve të këmbës me një seri “zaps”. [zhurmë],,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Rezultatet ishin të mahnitshme.,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Neuroprotez wireless u rikthen lëvizjen normale primatëve të paralizuar brenda një jave nga dëmtimi – pa trajnim.,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Me kalimin e kohës, cilësia dhe sasia e hapave u përmirësua, duke sugjeruar se neuroprotez kishte shkaktuar plasticitet të trurit dhe palcës kurrizore të dëmtuar.,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Burimi: SingularityHub