You are currently viewing Ripërdorimi i shisheve plastike

Ripërdorimi i shisheve plastike

[aesop_image img=”https://gw-blog.com/wp-content/uploads/2019/06/glass-recycling-header.jpg” panorama=”off” alt=”Recycle bottle” align=”center” lightbox=”off” captionsrc=”custom” captionposition=”left” revealfx=”inplace” overlay_revealfx=”off”],,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
 ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
 ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
 ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
[aesop_content color=”#000000″ background=”#ffffff” columns=”1″ position=”none” imgrepeat=”no-repeat” disable_bgshading=”off” floaterposition=”left” floaterdirection=”up” revealfx=”inplace” overlay_revealfx=”off” aesop-generator-content=”Në ditët e sotme dhe në nivelin ku ka arritur përdorimi i plastikës, shumë njerëz përpiqen të ulin përdorimin e tyre ose në të shumtën e rasteve ripërdorimin e materialit plastik. Kur them ripërdorim i materialit plastik e kam fjalën për shishet plastike.<br />,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Fakti që përpiqemi është diçka për tu vlerësuar, por janë disa faktorë që na detyrojnë të mos e bëjmë më dhe të gjejmë zgjidhje ekuivalente.</p>,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
<h4><strong>-Faktori kryesor nuk janë kimikatet</strong></h4>,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
<p><img class="aligncenter size-full wp-image-6326" src="https://gw-blog.com/wp-content/uploads/2019/06/Water_Bottle_-_No_Brand_large.jpg" alt="Shishe plastike" width="454" height="480" /></p>,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
<p>Po të pyesim persona të ndryshëm, pse nuk duhet të ripërdorim shishet plastike, ata do të thonë që shishet plastike mbajnë një kimikat që quhet “DEHA”(Diethylhydroxylamine). Ky kimikat vihet në dukje për mundësine e të shkaktuarit të qelizave kancerogjene.<br />,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Pas disa studimesh dolëm në konkluzionin që shishet plastike jane të krijuar nga “PET”(Polyethylene Terephthalate), e cila nuk mban “DEHA”. Gjithësesi ja vlen të përmendim që “DEHA” nuk përmban kimikate kancerogjene.</p>,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
<h4><strong>-Cili është shkaktari?</strong></h4>,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
<p>Në rregull nuk qenkan kimikatet që e bënin të dëmshëm, atëherë cili është shkaktari?<br />,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Përgjigja e shkurtër është :<strong>Bakteret</strong>.<br />,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Nëse një shishe nuk lahet mirë, në të do të zhvendosen baktere. Ju mund të thoni që shishet i lani përherë dhe shumë mirë pooor… Në të përsëri do të ketë baktere, pasi sa herë që plastika lahet krijohen disa të “çara” mikroskopike brenda shishes. Në këto të çara do të gjejn habitat bakteret.</p>,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
<h4><strong>-Duhet të përdorim shishet e posaçme për ripërdorim?</strong></h4>,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
<p><img class="size-full wp-image-6322" src="https://gw-blog.com/wp-content/uploads/2019/06/photodune-4536785-waterbottles-xs.jpg" alt="Plastike e riciklueshme" width="462" height="432" align="center" /><br />,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Ju mund të mendoni tani që duhet të përdorni shishet plastike që janë krijuar posaçërisht për ripërdorim…<br />,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Mendimi nuk është i gabuar, por duhet vënë në dukje se faktikisht në këto shishe përdoret një kimikat.<br />,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Ky kimikat quhet “Bisphenol A” , e cila njihet ndryshe “BPA”. Ky kimikat është një “endocrine distruptor”. Me pak fjale kimikati krijon çrregullime hormonale në trupin tonë dhe ne e dimë që, çrregullimet hormonale mund të krijojnë tumore dhe qeliza kancerogjene e shumë probleme të tjera.<br />,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Gjithësesi duhen akoma më shumë studime rreth këtij kimikati , por ne ju sugjerojmë që ti qëndroni larg , deri sa të dalin në një konkluzion.</p>,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
<h4><strong>-Cila është zgjidhja?</strong></h4>,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
<p><img class="aligncenter size-full wp-image-6323" src="https://gw-blog.com/wp-content/uploads/2019/06/Oasis-Drink-Bottle-500ml-2017-6.jpg" alt="shishe metali" width="450" height="450" /></p>,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
<h4><strong>Do të thot kjo që ne nuk kemi zgjidhje?!</strong></h4>,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
<p>Patjetër që kemi mundësi zgjidhjeje,por thjesht duhet të eleminojmë të gjitha shishet plastike dhe të zëvendësohen me shishe qelqi.<br />,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Shishet e qelqit nuk mbajnë baktere edhe as aromë. Mund të lahen më mirë edhe më forte se sa plastiket dhe në të nuk do të krijohen të “çarat”, ku mund të bëhen habitat për bakteret.<br />,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Një alternativë tjetër janë shishet e metalit, këto shishe e mbajnë ujin më te ftohte , por kanë një aromë karakteristike.</p>,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
<p><img class="aligncenter size-full wp-image-6324" src="https://gw-blog.com/wp-content/uploads/2019/06/Nocturne-700ml-Glass-Bottle-glass-engraving-krin-l-min.jpg" alt="shishe qelqi" width="474" height="474" /><br />,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
<a href="https://gwcomputersalbania.com" target="_blank" rel="noopener">GW Computers</a> ju falenderon që mendoni për mjedisin tonë ,e cila konsiderohet shtëpia e gjithë gjallesave.<br />,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Eleminimi i plastikës , qoftë edhe në menyrë individuale sjell një ndryshim , kështu që mos hezitoni të bëni ndryshimin :D.</p>,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
<p>”]Në ditët e sotme dhe në nivelin ku ka arritur përdorimi i plastikës, shumë njerëz përpiqen të ulin përdorimin e tyre ose në të shumtën e rasteve ripërdorimin e materialit plastik. Kur them ripërdorim i materialit plastik e kam fjalën për shishet plastike.,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Fakti që përpiqemi është diçka për tu vlerësuar, por janë disa faktorë që na detyrojnë të mos e bëjmë më dhe të gjejmë zgjidhje ekuivalente.,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

-Faktori kryesor nuk janë kimikatet

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Shishe plastike,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Po të pyesim persona të ndryshëm, pse nuk duhet të ripërdorim shishet plastike, ata do të thonë që shishet plastike mbajnë një kimikat që quhet “DEHA”(Diethylhydroxylamine). Ky kimikat vihet në dukje për mundësine e të shkaktuarit të qelizave kancerogjene.,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Pas disa studimesh dolëm në konkluzionin që shishet plastike jane të krijuar nga “PET”(Polyethylene Terephthalate), e cila nuk mban “DEHA”. Gjithësesi ja vlen të përmendim që “DEHA” nuk përmban kimikate kancerogjene.,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

-Cili është shkaktari?

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Në rregull nuk qenkan kimikatet që e bënin të dëmshëm, atëherë cili është shkaktari?,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Përgjigja e shkurtër është :Bakteret.,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Nëse një shishe nuk lahet mirë, në të do të zhvendosen baktere. Ju mund të thoni që shishet i lani përherë dhe shumë mirë pooor… Në të përsëri do të ketë baktere, pasi sa herë që plastika lahet krijohen disa të “çara” mikroskopike brenda shishes. Në këto të çara do të gjejn habitat bakteret.,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

-Duhet të përdorim shishet e posaçme për ripërdorim?

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Plastike e riciklueshme,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Ju mund të mendoni tani që duhet të përdorni shishet plastike që janë krijuar posaçërisht për ripërdorim…,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Mendimi nuk është i gabuar, por duhet vënë në dukje se faktikisht në këto shishe përdoret një kimikat.,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Ky kimikat quhet “Bisphenol A” , e cila njihet ndryshe “BPA”. Ky kimikat është një “endocrine distruptor”. Me pak fjale kimikati krijon çrregullime hormonale në trupin tonë dhe ne e dimë që, çrregullimet hormonale mund të krijojnë tumore dhe qeliza kancerogjene e shumë probleme të tjera.,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Gjithësesi duhen akoma më shumë studime rreth këtij kimikati , por ne ju sugjerojmë që ti qëndroni larg , deri sa të dalin në një konkluzion.,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

-Cila është zgjidhja?

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
shishe metali,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Do të thot kjo që ne nuk kemi zgjidhje?!

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Patjetër që kemi mundësi zgjidhjeje,por thjesht duhet të eleminojmë të gjitha shishet plastike dhe të zëvendësohen me shishe qelqi.,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Shishet e qelqit nuk mbajnë baktere edhe as aromë. Mund të lahen më mirë edhe më forte se sa plastiket dhe në të nuk do të krijohen të “çarat”, ku mund të bëhen habitat për bakteret.,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Një alternativë tjetër janë shishet e metalit, këto shishe e mbajnë ujin më te ftohte , por kanë një aromë karakteristike.,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
shishe qelqi,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
GW Computers ju falenderon që mendoni për mjedisin tonë ,e cila konsiderohet shtëpia e gjithë gjallesave.,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Eleminimi i plastikës , qoftë edhe në menyrë individuale sjell një ndryshim , kështu që mos hezitoni të bëni ndryshimin :D.,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
[/aesop_content]