You are currently viewing Si Kriojohen Shumllojshmérit E Procesoréve Intel

Si Kriojohen Shumllojshmérit E Procesoréve Intel

Nje pyetje shum interesante shtrohet ne Quora portal i pyetje/pergjigje.

Si arrin intel te prodhoje nje larmi procesoresh?
P.sh i7-4800mq dhe i5-4200H jan CPU te ndryshem, cdo model do te kerkonte mira puntore, mjete, dhe stabilitete per te krijuar modele te ndrsyhme, cka do te riste koston e prodhimit.

Pergjigja vjen nga nje ish inxhinier i intel qe vezhgonte rendimentin e silikonit.

Nga Jacob VanWagoner

Shumica e ketyre procesorve kan te njejtin silikon e te njetin model.
Ne vend qe te dizenjohen modele te ndryshme per i3, i5 dhe i7 – S, T, M, QM, HQ, U dhe Y, dizenjimi eshte po ai.
Edhe per i7 Extreme, eshte i njejti silikon i Xeon, si dhe familja Atom kan te njejtin silikon.

Ky mund te jete nje core i3, i5, apo i7.

Cila eshte diferenca mbidis tyre?
Ne te vertet eshte si ne pazarin e fruta-perimeve, a punojne 4 core pas fabrikimit? Nese jo, athere behet i3, ose model jo 4 kore.
Sa Cache punon pas fabrikimit? Mund te shitet si i7 nese liveli i Cache eshte i lart, nese jo behet i5, i3.
Nese punon shpejt me voltazh te ulet, athere shkon ne laptop.
Nese me voltazh te lart konsumon pak energji edhe eshte i shpejt, shkon ne servera.
Per sa kohe qendron nen TDP-n e kekruar per konsumatore, shitet si desktop procesore.
Ndaraja ne familje te ndryshme varet nga fuqi, shpejtesi, dhe kerkesa.

Harta e krijuar me programin YieldWerx Semiconductor.

Ne kete hart cdo ngjyre simbolizon nje produkt, dhe ngjyra gri qe do te thote deshtim.
Zbulojme qe duke luajtur gjat procesit, munde te bejme te njejtin silikon te punoje me mir nen kufizime te ndryshme.
Ul apo ngri rrjedhjen, ndrysho shpejtesin posht-lart, dhe te tjera parametra.

Pra, kur intel krijon nje familje te re produktesh procesi i ter eshte i njejte.
I njejti proces ne krijim e transistoreve, shtreses filmike, etj.
E vetmja gje qe ndryshon eshte fotomaska, ne punen time p126x.
Per sa kohe procesi eshte kompatibel, produkte te ndryshem perdorin te njejtat mjete.
Pra u nevoiten mjete te reja per cdo proces te ri, e jo per produkte te reja.

Pse veprohet ne kete menyr?
Sepse ka kosto te ulet, dhe jan ne gjendje te ofrojne produkte te ndryshme duke rritur perfitimin.