You are currently viewing Vazhdon odiseja e problemeve me sigurinë për Proçesorët Intel – zbulohen 8 cenime të reja nga ku 4 kritike

Vazhdon odiseja e problemeve me sigurinë për Proçesorët Intel – zbulohen 8 cenime të reja nga ku 4 kritike

Lajmet sapo kanë filluar të përhapen rreth zbulimit të 8 cenueshmerive të reja të ngjashme me Spectre në proçesorët Intel, nga ku katër prej tyre janë kritike.
Dobësitë e reja quhen Specter-ng, shfrytëzojnë VM-n [makinën virtuale] për të marr kontrollin mbi hostin.

Lajmi vjen nga revista Gjermane c’t, e cila thyen heshtjen, pasi dobësitë e reja nuk janë bërë ende publike.
Nuk ka ‘asnjë dyshim’ se këto janë dobësi të vërteta.
Ndërsa detajet teknike mungojnë, skenarët e sulmeve ngjajnë afër me ato të spektrit, raporton c’t.

Aktualisht, më në rrezik janë ofruesit e shërbimeve të shkëmbimeve, pas hyrjes në server mund të shfrytëzohet proçesori për të tërhequr të dhënat.
Të tetë cenimet ndajnë të njëjtin problem të projektimit, si dhe detajet e dobësive të “Meltdown dhe Specter” – mund ti quajmë gjenerata e re e Specter [Next Generation ergo Specter] NG.
c’t tha se ata kanë informacion konkret në lidhje me përpunuesit e Intel dhe planet e tyre për përditësim.
Megjithatë, ka disa tregues se edhe proçesorë të tjerë, të paktën disa CPU të ARM-së gjithashtu janë të cenueshëm deri diku.
Kërkime të mëtejshme nëse dhe deri në çfarë mase arkitektura e proçesorëve AMD është e prekur (nëse aspak) ende nuk dihet.

Sipas informacionit, Intel planifikon të paktën dy valë përditësimesh: i parë duhet të fillojë në Maj; ndërsa e dyta është planifikuar për në Gusht.